Київ, Львів: Берлін: Лондон: Торонто: Чикаго: Сідней: :: неділя, 18 квітня 2021 року

Заповіді Б-жі

Переглядів: 11655
Додано: 31.05.2014
Hi 1 Рекомендую 0 Коментарі: 109
  • 22:52 31.05.2014
    0 0
    Цитата:4. Шануй батька й матір твоїх, щоб тобі добре було і щоб довго ти прожив на землі.


    Розглянувши перші три найголовніші Заповіді Божі, переходимо до першої із семи, що стосуються нормативу відносин між людьми. Ці сім Заповідей плекають у кожному з нас любов до ближнього. І початком любові до ближніх є саме ця – 4 Заповідь. Адже почуття любові кожна людина плекає в собі ще з лона матері своєї. І хоча джерелом любові – є Господь, Бог наш, але дитина вчиться тієї любові через посередництво своїх батьків, які, на той час, заміняють для неї Бога, правдиве джерело любові. Ми ж, як діти, зобов`язані цією Заповіддю віддавати батькам належну їм шану і повагу, послух і любов, за їхню співдію з Творцем у творенні життя.

    Ця Заповідь також зобов`язує нас любити свою Батьківщину, свою українську націю, мову, культуру, звичаї, традиції і при потребі навіть віддати своє життя за них. „Бо немає, - каже Ісус Христос, - більшої любові понад ту, як хто життя своє віддасть за друзів своїх”.

    Вона також зобов`язує задля Бога коритися світській владі, але якщо влада не зловживає (! ! !) і Закони Держави не мають протиріч з Законом Божим, бо у протилежному випадку такі закони не зобов`язують християн їх виконувати.
    !!!!!
     
  • 22:54 31.05.2014
    0 0
    Цитата:5. Не вбивай.

    Оскільки саме життя в земному тілі є найбільшим Божим даром, мати буття в собі, на основі якого базуються всі інші Божі дари, то відповідно, ніхто не має права, окрім Творця, забрати життя, тобто його знищити. Отже порушниками цієї Заповіді є не лише ті, хто відбирає життя в ближніх, але й ті, хто вкорочують у будь-який спосіб своє власне життя - самогубці. Також грішать проти цієї Заповіді ті, хто чинить аборт, або призводить чи намовляє когось до нього, або вживає контрацепції з метою вбити зародок людського життя. Важчим гріхом за цей є лише духовне вбивство, тобто вбивство душі – згіршення ближнього.
    Ісус Христос застерігає нас, кажучи: „А хто спокусить одного, з тих малих, що вірують у Мене, такому було б ліпше, якби млинове жорно повішено йому на шию, і він був утоплений у глибині моря”. Саме тому не грішить цим гріхом дівчина, в якої відбирають честь, убиваючи нападника. І саме тому наші „прадіди великі” воліли вмерти на полі бою з шаблею в руці, ніж все життя плазувати рабами у загарбників. Вони честь і гідність свою та свого народу ставили вище, ніж земне життя біля повного корита.
    ...
    Кожна людина має право захищати своє життя, і навіть шляхом вбивства нападника. І якщо можна боронитися проти божевільного, який посягає на життя і здоров`я твоє чи твоїх ближніх, то тим більше проти ворога.

    Що ж до обов`язку захищати життя ближніх, то батьки зобов`язані захищати своїх дітей, а воїни всіх людей, їх здоров`я духовне і фізичне та майно. Було б наївно думати про Івана Хрестителя, що він не знав Заповідей Божих, коли повчав воїна, що той має робити: „Сумлінно виконуй свій обов`язок, задовільняйся своєю платнею і не ображай вдів і сиріт”.
     
  • 22:54 31.05.2014
    0 0
    Ось так!!!
     
  • 22:56 31.05.2014
    0 0
    Цитата:6. Не чини перелюбу.

    Запам`ятай, що хто приходить до Бога і єднається з Ним у Тайні Святої Євхаристії, той стає з Ним одним цілим, оскільки ми всі частинкою своєї душі становимо єдине Тіло Христової Церкви, а хто приходить, (добровільно), і єднається з перелюбницею, той стає з нею одним тілом.(І Кор.6,16-18) Ні в якому іншому грісі людина не занечищує так власного тіла, як у перелюбі.

    У своєму тілі вона має прославляти Творця. Нагадую, що ми, тобто наші тіла – є посудиною, в якій Дух Святий перебуває, отже не можна бруднити у перелюбі те, що Бог створив від початку чистим на Свою прославу.

    У Псалмах читаємо: „Людина у Правді не встоїться, пристане до скотів нерозумних і стане подібною до них”. Ісус Христос викупив нас з під влади гріха і смерті, бо гріх тягне за собою смерть. Отже людина має силу, завдяки Христу. І за Його допомогою вона повинна перебороти в собі тваринне бажання віддаватися пристрастям і зберігати себе чистою від гріха перелюбу.

    Отже, потрібно уподібнюватися Сину Божому, Ісусу Христу, щоб стати дітьми Божими. Не можна бути "худобою”, яка не здатна стримувати своєї похоті і через те належить дияволу, бо диявол грішить від початку.

    Вибір, через вільну волю, як дар Божий, належить нам. Що ми оберемо? До кого уподібнимося? Де перебуватимемо? З ким? Не помилися у своєму виборі, щоб потім не довелося гірко страждати.

    Цим гріхом грішать люди, які служать не Богові, а є рабами своїх низьких пристрастей і похоті. Бо хто ким переможений, той тому й раб. Всі сексуальні стосунки поза церковним шлюбом є порушенням цієї Заповіді.
     
  • 22:59 31.05.2014
    0 0
    Цитата:7. Не кради.


    Це гріх проти власності, бо кожна людина має право користуватись дочасними благами, придбаними і заробленими чесним шляхом, щоб утримувати себе, свою родину і чинити з того милосердя та милостині. Оскільки крадіжка противиться чесноті справедливості, а ми знаємо, що всяка несправедливість – є зло і беззаконня, тож не можна чинити зла, від якого ми всі страждаємо. До порушення цієї заповіді належить також:

    1. Крадіжка (злодійство, тихо привласнена чужа річ).

    2. Грабунок (розбій, напад, відкрито із застосуванням сили (зброї).

    3. Лихва (відсотки в банку з чужого добра).

    4. Вандалізм (нищення чужої [тобто не тієї, що за колективні й ваші також гроші встановлена!!!!!]власності).

    5. Ошуканство (шляхом обману заволодіння чужим добром (на вазі, якості і т. д.).

    6. Затримання заробітної плати (цей гріх кличе про помсту до Неба).

    7. Захланність або скупість – це гріх супроти Бога (бо все, що ми посідаємо, тобто маємо у власності, матеріальне чи духовне, належить виключно Йому і від Нього ми все одержали в дар). Вона противна милостині. Святий Іван Золотоустий, повчаючи нас, дає таку пораду:” Велике діло – милостиня, полюбімо її, вона не має нічого собі рівного. Вона може змити гріхи й охоронити від засуду. Ти мовчиш, - а вона стоїть і охороняє тебе. Що більше, тоді, як ти мовчиш, тисячі уст дякують за тебе”.

    Порушення цієї Заповіді тягне за собою обов`язок реституції, тобто повернення чужої власності – власникові речі. Добрий приклад дає усім злодіям митар Закхей. Розкаявшись, він каже: „...а кому завинив, віддам учетверо...”.

    ЯК МЕНІ ПОДОБАЄТЬСЯ ПОЯСНЕННЯ ЦЬОГО ГРІХА НА САЙТІ http://preobrazhennja.org.ua/content/poyasnennya-1....
     
  • 23:00 31.05.2014
    0 0
    Цитата:8. Не свідчи неправдиво на ближнього твого.


    Цей гріх язика, яким людина може спілкуватися з ближнім, славити і прославляти Бога, або обмовляти, очорнювати, осуджувати, гостро критикувати, принижуючи честь і гідність свого ближнього, проклинати, богохулити і т. д. Через те, що людина слабка і схильна більше до зла, як до добра, то для неї дуже повчальною є приказка: „Мовчання золото, а слово срібло”. А мудрий, іспанський богослов, Хосе Ескріва, каже: „Коли не маєш чого доброго сказати про людину, - промовчи. Вже ж тебе те слово не розірве”.

    Цей гріх, як і попередній, теж тягне за собою обов`язок реституції, тобто повернення відібраної честі і гідності ближнього. Як ми вже згадували у п`ятій Заповіді, Честь і Гідність – дані нам в дар від Творця для Його, Божого прославлення, і саме тому людина має плекати і берегти свою честь і гідність з дитинства аж до смерті, але й ніколи, в жодний спосіб не відбирати їх у ближнього.

    Коли йде війна, воїн має право вбивати під час бою ворогів, але ніколи не має права відбирати честь і принижувати гідність ворога, оскільки він теж людина, і як кожна людина, створена на образ і подобу Божу.
     
  • 23:01 31.05.2014
    0 0
    Цитата:9. Не пожадай жінки ближнього твого.


    Ісус Христос каже: „Хто пожадливо подивиться на жінку, той вже вчинив із нею перелюб у своєму серці”. Ця Заповідь застерігає нас від нечистих думок, оскільки наші думки і помисли мали б належати Богові і про Боже думати. Бо де твої думки – там і ти сам.

    Саме тому, що людина слабка, а диявол підступний, Ісус Христос, перебуваючи на Оливній горі, застерігає учнів: „Моліться не перестаючи, бо ходить довкола вас, ніби лев ревучий, і дивиться кого пожерти...”. Саме молитва є тим добрим засобом проти нечистих думок нашіптуваних дияволом у нашому розумі. Господь виразно каже: „Спротивтеся йому, і він втече від вас”.
     
  • 23:02 31.05.2014
    0 0
    ну, пояснення це у них не надто... вийшло

    ...якось не надто переконливо, як на НАШОГО сучасника

     
  • 23:05 31.05.2014
    0 0
    Цитата:10. Не пожадай нічого того, що є власністю ближнього твого.


    Ця Заповідь застерігає нас, забороняючи мати лихі думки проти чужої власності (!!!!). Вона тягне за собою отруйне почуття – заздрість, яка роз`їдає і нищить душу людини і в підсумку людина має замість спокою і радощів – неспокій і журбу...

    Істиною є те, що жодна людина ще не втекла і ніколи не втече від власної совісті. Де б ти не пішов, де б не сховався, всюди твоя брудна совість тебе знайде і про себе нагадає отруйною гадиною. Навіть безбожники й ті відчувають угризіння нечистої совісті і лишаючись з нею один на один, невимовно страждають. Про яке ж тоді щастя можна говорити, коли така біда обсяде людину і ніде не дасть їй спокою, якого прагне всією своєю душею і ніколи не зможе заспокоїтися, доки не знайде.

    Додатково: тобто... якщо власність (або гроші, на які вона придбана) не їх, а ВКРАДЕНА у народу, до якого ВИ належите, то це не про то ця заповідь
    ... і ви її не порушите...
     
  • 23:06 31.05.2014
    0 0
    Цитата:Отже, людина мусить зробити вибір, тобто скористатися Божим даром – вільною волею вибору: все життя ганятися за вітром, годувати ненаситну утробу пристрастей і тваринних бажань і, врешті, пожати страждання, скрегіт зубів і сльози; чи віднайти, прийти, і поєднатися з Творцем і мати повноту своїх прагнень та заспокоєння душі. Бо як влучно сказав Св. Августин: „Неспокійна душа моя, доки не поєднається з Богом”.
    http://preobrazhennja.org.ua/content/poyasnennya-1....
    УГКЦ
     
  • 13:39 01.06.2014
    0 0
    Цитата:Не жадай дому ближнього твого, не жадай жони ближнього твого, ані раба його, ані рабині його, ані вола його, ані осла його, ані всякої худоби його, ані всього, що у ближнього твого.

    10-та мені подобається найбільше, за чітку ієрархію цінностей яку дає нам Бог:
    1) Дім
    2) Жона
    3) Раби і рабині
    4) Воли і осли
    5) Решта худоби
    6) Інша власність
     
  • 17:03 01.06.2014
    0 0
    До: Старий Кіт - #248821
    Чому це
    Цитата:чітку ієрархію цінностей
    ???

    Тут просто практичне керівництво!... для більш доцільного використання

    Раніше шлюбні жінки вдома сиділи! І лише там їх можна було побачити... ходили й гроші заробляли чоловіки...

    Ну, хто може відбирати чуже? Уявіть собі такого...
    Уявили?

    Тиняється такий...
    Що він зразу бачить? ДІМ!!!

    Якщо чужого дому не забажає, не створить проблем!!!

    А далі теж так, на що звертали увагу насамперед, зайшовши у дім...

    Кого помітять зразу? Жінку! (принаймні колись... так було... про запаси алкоголю не зразу думали...)

    і таке інше
     
  • 22:46 03.06.2014
    0 0
    Я шосту заповідь щодня порушую але в Боженьку вірю Може в монастир потім піду
     
  • 09:42 05.06.2014
    0 0
    В чоловічий?
     
  • 13:21 14.06.2014
    0 0
    До: vic.tor.doc - #248841

    Зараз такі страпони є ,що і чоловіки не потрібні а з однією жіночкою жила то вона мене так трахала що янголи плакали , правда потім ми побилися на кухні та розійшлись
     

Заповіді Б-жі

Наші Друзі: Новини Львова