Київ, Львів: Берлін: Лондон: Торонто: Чикаго: Сідней: :: четвер, 24 квітня 2014 року

Чому в піст не можна одружуватись?

Переглядів: 6328
Додано: 03.07.2007 Додав: zaffo  тем: 19
Hi 0 Рекомендую 0 Коментарі: 15
  • 14:13 03.07.2007
    0 0
    Власне виникла дискусія, відносно того, що в піст одружуватись неможна оскільки це якийсь там гріх. Зрештою весілля, як намене, веселе й добре свято. Незрозуміла логіка заборони?
     
  • 14:28 03.07.2007
    0 0
    До: zaffo - #0
    Бо в піст церква забороняє пити горілку і їсти м’ясо.А де ви бачили українське весілля без цих двох атрибутів? Ото і заборонили,по-моєму це більше усна традиція,чим сувора церковна заборона.
     
  • 14:33 03.07.2007
    0 0
    Ніхто не забороняє в піст одружуватись. В піст можна одружуватись, але не справляти гучних забав, так як порушується п*ята церковна заповідь, яка говорить: У заборонені часи весіль і гучних забав не влаштовувати.
     
  • 14:39 03.07.2007
    0 0
    До: Vov@ - #112327


    Цитата:
    У заборонені часи весіль і гучних забав не влаштовувати.


    ну в пiст ще з сексом треба стримуватися. а весiлля то ж така справа
     
  • 14:51 03.07.2007
    0 0
    Цитата:
    У заборонені часи весіль і гучних забав не влаштовувати
    це типу так само якщо людина народилась в піст то всьо - вішайся, хоча то тож гріх...і як його ото жити.

     
  • 19:49 03.07.2007
    0 0
    Нічо! Я якраз серед посту на світ з"явилася. Якщо Бог так вирішив з датою мого народження, то хай уже простить і порушення посту.
     
  • 10:21 04.07.2007
    0 0
    Та в нас того посту більше є ніж нема. Відсотків 80 календаря, напевно. Коли то одружуватись? А в країні, між іншим, демографічна криза...
     
  • 14:28 04.07.2007
    0 0
    До: zaffo - #0

    Цитата:
    Чому в піст не можна одружуватись?

    До чого ції забобони? Вони являють собою лише порожній звук, оскільки є продуктом агітації казок.
     
  • 14:35 04.07.2007
    0 0
    До: Giggs - #112479
    Незрозуміла логіка заборони
     
  • 15:34 04.07.2007
    0 0
    До: zaffo - #112480

    Цитата:
    це типу так само якщо людина народилась в піст то всьо - вішайся, хоча то тож гріх...і як його ото жити.

    Та ні, ви дуже спрощений приклад навели. У дотриманні посту є і певна логіка і певні посилання на Біблію ( і навіть певна користь),але мені про це цікаво було б написати після Урсуса чи Романа або Володимира....
     
  • 15:50 04.07.2007
    0 0
    Тю! Я взагалі не вважаю піст чимось важливим...принаймі ніколи не постила...але для віруючих мабуть справді краще не одружуватись....в піст
     
  • 16:29 04.07.2007
    0 0
    До: zaffo - #112480

    Цитата:
    Незрозуміла логіка заборони

    Мені теж.
     
  • 00:45 13.07.2007
    0 0
    Щось ніхто так і не висловив тут "канонічну" думку з приводу посту.Спробую я тут шось накалякати з того, що довелось читати у Біблії.Вважаю, що піст корисний з ...як то правильно висловитись... фізіологічної точки зору (дієта, очищення організму і т.п.)Духовний (релігійний)піст (справжній, а не формальний) корисний у плані оголення і загострення духовних потреб і цінностей. Піст як правило (у його теперішньому церковному розумінні)-це вияв скорботи і вдячності з приводу певних страждань Ісуса, духовна підготовка до свята (скажімо воскресіння).(Тут "отці" звичайно сказали б більше і краще за мене). З огляду на це звичайно не личить веселитись (скажімо на весіллі), тому подібні заходи (справа не у самому весілі, а у веселощах під час скорботи) краще перекласти на час після так званого посту. А тепер щодо Біблії. Я ніде там не зустрічала якихось закликів чи вказівок стосовно того, що в честь якихось певних подій з життя святих чи Ісуса потрібно в такий-то час стільки-то днів постити. З життя апостолів по воскресінню Ісуса ми цього також не бачимо.Хоча самі факти посту у Біблії є. По-перше,- це повне утримання від їжі,а не дієта, яка придумана зараз.ПРигадую випадок у Біблії (не пам’ятаю розділу), де у батька була хвора дочка, і батько постив і молився про її одужання.Дочка померла і батько припинив піст. Його запитали: "Чому ти припинив?", на що він відповів:"Коли дочка була хвора, то я постив і молився про одужання, а як вона померла, то який сенс того посту?" Піст був більше старозавітньою традицією. Ісуса і його учнів часто звинвачували у недотриманні посту (хоча Новий Заповіт не відкидає цього). Але духовність людини для Бого є важливішою, ніж такі традиції.Богу від того не легше і не гірше,- постите ви чи ні, тому апостол Павло писав: "Їжа ж нас до Бога не зближує: бо коли не їмо, то нічого не тратимо, а коли ми їмо, то не набуваєм нічого", або"Царство Боже -не пожива і пиьтво, а праведність..." (Рим.14:17), або: "Коли я стаю спільником їжі з подякою, чому мене зневажають за те, за що дякую я? Тож, коли ви їсте, чи коли ви п’єте, або коли інше що робите, усе на Божу славу робіть" (1 Кор.10:30), або "Тож, хай ніхто вас не судить за їжу, чи за питво, чи за чергове свято..." (Кол. 2:16), або "Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його....Хто їсть-для Господа їсть, бо дякує Богові" (Рим.14:3), або Кол. 2:20-23: "Отож, як ви вмерли з Христом для стихій світу, то чого ви, немов ті, хто в світі живе, пристаєте на постанови: не дотикайся, ані їж, ані рухай, бо то все знищиться, як уживати його, - за приказками та наукою людською. Воно ж має вид мудрості в самовільній службі й покорі та в знесилюванні тіла, та не має якогось значення, хіба щодо насичення тіла." Ісус казав подібне :"Не те, що до уст входить, сквернить людину, а те, що з уст виходить, те сквернить людину". Стосовно того, що дехто за старими переданнями утримувався від споживання м’яса, ап.Павло писав:" "Їжте все, що на базарах м’ясних продається, за сумління зовсім не турбуючись". Проповідуючи Євангелію, дехто з послідовників Ісуса намагались на так званих "поган" накладати ряд старозаітніх заборон, на що Павло сказав:" "Бо зволилось Духові Святому і нам, - тягаря вже ніякого не накладати на вас, окрім цього необхідного: стримуватись від ідольських жертв та крові, задушенини та від блуду. Оберігаючись від того, ви зробите добре" (Дії 15.28-29)Ідольська жертва - це споживання страви, принесеної у жертву ідолам. Тобто тут справа не у факті споживання, а у релігійному змісті обряду.(ну а задушена тварина,- це та, у якої спинилася кров, а кров згідно з Біблією священна і її споживати не можна).Тому Павло казав: "1COR 10:27 Як покличе вас хтось із невіруючих, і ви захочете піти, їжте все, що дадуть вам, за сумління зовсім не турбуючись.
    1COR 10:28 Коли ж скаже вам хтось: Це ідольська жертва, не їжте тоді через того, хто сказав, та через сумління!
    1COR 10:29 Говорю ж не про власне сумління, але іншого, чого б моя воля судилась сумлінням чужим?
    1COR 10:30 Коли я стаю спільником їжі з подякою, чому мене зневажають за те, за що дякую я?1COR 10:31 Тож, коли ви їсте, чи коли ви п’єте, або коли інше що робите, усе на Божу славу робіть!"
    Сьогодні багато грішників-лицемірів вважають постом - нажертися риби чи вареників з олією замість м’яса (а святкувати релігійне свято,- набухатись до всрачки). А свою релігійність і піст виставляють напоказ. Про таких Ісус казав:"“Коли ж ви постите, не будьте сумні, як лицеміри: бо вони виснажують своє обличчя, щоб було видно людям, мовляв, вони постять. Істинно кажу вам: вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли постиш, намасти свою голову й умий своє обличчя, щоб не показати людям, що ти постиш, але Отцеві твоєму, що перебуває в тайні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі” (Мт. 6, 16-18). Але то вже інше питання.
    Отож біблійний піст не має часових рамок, у Новому Заповіті не є обов’язковим, не є загальним для всіх.Це скоріше всього індивідуальна потреба людини.
    Взагалі полемізувати на релігійну тему важко, бо ортодокси навіть близько у підсвідомість не хочуть підпускати якийсь сумнів у правдивості вчення його церкви. Тому я не збираюсь тут виступати у ролі єретички, і на можливі закиди відповім не від себе, а словаими ап.Павла:
    "А Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, хто слухає духів підступних і наук демонів,хто в лицемірстві говорить неправду, і спалив сумління своє,хто одружуватися забороняє, наказує стримуватися від їжі, яку Бог створив на поживу з подякою віруючим та тим, хто правду пізнав".
     
  • 02:03 25.09.2008
    0 0
    Одружуватись в піст було заборонено було ще в ті часи коли посту не було ще задовго до того як він зявився. Наприклад візьмем традиційне суспільство там люди усе що мають вирощують самі. Щоб організувати весілля потрібно витратити багато харчів. А харчів багато лише осінню після збору урожаю. А зимою харчі треба економити як раз тоді коли Великий піст провіант зїдають а ще крім того щоб самому їсти потрібно і худобу годувати зимою нема де пастись. Як люди мали робити весілля в такий тяжкий час. Коли наступала весна це час паски люди виганяли худобу пастись і їжі ставало більше але на весілля не вистачало. А літом перед урожаєм припасів ставало мало і інколи до врожаю не вистачало хліба і люди їли все що завгодно. Їсти взагалі не було що. Яке весілля могло бути. Ця заборона це пережиток далекого минулого.    
     
  • 22:13 26.09.2008
    0 0
    До: Vov@ - #112327


    Церковна заповідь то не Божа заповідь ніхто нікому не забороняв одружуватись.І піст справа добровільна.В Євангелії про це дость понятно написано.
       Но з огляду на те що у наших " християн"міри не має.То напевно доцільно вводити такі заборони.
     
Сьогодні:

Щоб лишити відгук авторизуйтесь: Ввійти Зареєструватися
 
 

Чому в піст не можна одружуватись?

Наші Друзі: Новини Львова